Härjedalsresorna

 

 Ander Eriksson, Myckelåsen berättar om dessa resor då han i ungdomsåren fick följa sin far Erik Andersson till Härjedalen för att sälja hö. Det var många forbönder, bl.a. en bonde från Höge som alltid gjorde dem sällskap och många roliga historier finns kvar från hans forresor. Att vägarna kunde vara besvärliga fick hökörarna ofta erfara. Oväder kunde det bli under resan med oplogade vägar och då var det att ligga kvar i någon by en dag eller så.

Vägen de körde gick mestandels över Åsarna, Klövsjö, Vemdalsskalet, Hedeviken, Hede till byn Råndalen som låg 2½ mil väglöst därifrån. Hölassen var på 11 buntar (omk 1100 kg). Att köra fast eller stjälpa lasset fick de vara med om varje resa. En bra och stark häst var nödvändig att ha i alla besvärliga backar.Sina bestämda vilställen hade alltid körarna, det kostade 20 öre per häst och karl, kaffet 5 öre. Hemma i Myckelåsen var höpriset 3öre/kg då. Framme i Råndalen var priset omkring 10-11 öre kg. Återresan gick alltid fortare men 8 dagar tog det alltid att vara iväg. Matsäckshö åt hästen och matspann för körarna fanns alltid på lasset.

En höresa till Söderhögen gjordes vårvintern 1912 av Anders Eriksson Myckelåsen, Johan Olofsson Storåsen och Johannes Eriksson Skallböle. Resan gick över Oviken, Västnår och över sjön till Berg. I Berg låg de över i den s.k. länsmansgården i Lillänget. Nästa liggplats blev Röjan, därifrån till Rätan och så till Söderhögen. På återvägen övernattade de i Röjan och Berg. På det sistnämnda stället bodde de hos en som hette Krans Jöns. Under denna resa stjälpte Johan Olofsson tre gånger med lasset, de andra en gång. Att lasta om tog ju tid. Det var vår och vägen var hög och lös. Johan Olofsson körde hö åt en annan bonde men höll häst och egen kost. För detta betalades det 22 kronor och han hade varit borta i 5 dagar. Aners Eriksson sålde eget hö och fick 10 öre kg. Höpressarna fick på den tiden 35 öre pr bunt om 100 kg..

År 1955 får bönderna 15 öre pr kg hemma på gården och höpressarna 3 öre pr kg. Den som köper och säljer hö för detta pris tjänar ingenting, men man kan ju jämföra den tidens höhandel med nutidens.

Upptecknat 1955.

 

Tillbaka